Sanal Ofis
Sanal ofis şirket kurmak isteyen girişimciler için geleneksel yöntemleri geride bırakan bir sistemdir. Gerçek şirket kurmak yerine sanal dünyadan da vergi ödenip şirket kurulabilmektedir.
Sanal Ofis Nedir
Sanal ofis kurulması ve faaliyete geçirilmesi gerçek bir şirket kurmaktan çok daha zahmetsiz ve kolaydır. Çok daha cüzi miktarlar ödenerek sanaldan ofis açılabilmektedir. Bu sayede de aslında daha az maliyetle bir şirket açılarak girişimcilik faaliyetlerine başlanabilmektedir. Bazı noktalarda da yasal işlemler gerçek bir şirket kurma sisteminden farklı olarak çalışır. Örneğin bir yer kiralamak yerine üyelik sözleşmesi yapılarak fiili bir yerde ofisiniz bulunmuş olur. Bu belgenin ismi de yer tahsis belgesi olarak geçmektedir. İnternette araştırıldığında ise dijital ofis hizmetleri paketleri bulunabilmektedir. Bu belgeler sayesinde de insanlar kolay yoldan adımlarla sanal ofis sahibi olabilmektedir. Sanal ofis nedir diye kısaca bu şekilde açıklama yapabiliriz.
Sanal ofis açtığınız takdirde de yasal olarak bulunan bir adresiniz, sekreterlik imkânlarınız da ellerinize sunulmaktadır. Belirli bir yerde elektrik, su, doğalgaz gibi faturalara para ayırmak yerine bu parayı yine şirket üzerinde değerlendirmek daha mantıklı bir adım olacaktır. Aynı zamanda devletin belirlediği bazı vergilerden de sanal ofis sayesinde muaf olma imkânı bulunmaktadır. Sanal ofis sayesinde gider olarak kirayı bile gösterebilirsiniz. BU sayede de vergiden yine muaf olma şansını yakalarsınız. Sanal ofis fiyatları da elbette hangi şehirde olacağına göre değişiklik gösterebilmektedir.
Sanal Ofis Kimler Tarafından Açılır
Sanal ofis kimler tarafından açılabilir sorusuna yanıt olarak Türk ticaret kanunu her gerçek kişinin sanal ofis açabileceğine değinmiştir. Bu sanal ofis daha çok freelancer olarak çalışan kişilerin tercih ettiği ofis türüdür. Aynı zamanda sanal ofisin daha güzel ayrıcalıkları da bulunmaktadır. Sanal ofis seçeneğini daha da genişleterek gerçek dünyaya adapte edebilir ve toplantılar için belirli bir alanda çalışabilirsiniz. Sanal ofis İstanbul bu anlamda diğer şehirlerden daha aktif rol almaktadır. Öyle ki hukuk bürolarında dahi sanal ofis sistemi ile işler yürütülebilmektedir. Ortalama olarak 300 ila 400 arasında seyreden sanal ofis fiyatları normal bir ofis açmaktan çok daha avantaj sağlamaktadır.
Sanal ofisin bu kadar kolaylık sağlaması arkasında çalışan ekibin özverisine bağlı olarak kalitesini değiştirmektedir. Her ne kadar kolay bir sistem olarak gözükse de sanal ofisi sağlayan ekip çok sağlam olmak zorundadır. Pandemi nedeniyle evlerden çalışma sistemi çok daha yaygınlaştığı için insanlar da kendi işletmelerini kurmak ve bu sistemi evden yürütmek istemektedir. Bu düzen içerisinde de en çok genç girişimciler bulunmaktadır. Genç olmanın yanında yeterli finansal kaynağı bulunmayan girişimciler ise ofis ortamına ekstra para ödemek yerine sanal dünyadan bu ofis düzenini elde etmeye çalışıyor. Bu herhangi bir iş alanı dahi olabilmektedir ve ofis kurmanın belirli bir standardı bulunmamaktadır.
Sanal Ofis Sahibi Nasıl Olunur
Sanal ofis belirli aşamaları tamamlayan herkesin sahip olabileceği bir iş düzeneğidir. Şirket kurulumu içerisinde belirli bir adres gösterilmesi zorunludur. Bu zorunluluk içerisinde de sanal ofis açmak için size olanak sağlayan firmalar ile belirli bir sözleşme yapmak durumunda olursunuz. Bu sözleşme içerisinde isterseniz şahıs üzerine isterseniz de anonim şirket üzerine anlaşma yapabilirsiniz. Genel olarak şahıs şirketleri daha çok bulunmaktadır. Bu sözleşme yapıldıktan sonra ise vergi işlemlerini onaylamak ve adresinizi teyit etmek için bir memur gelir ve şirketinizin doğruluğuna bakılır. Burada işlemler için ise e-imza sistemi kullanılabilmektedir. Bu imza sistemi ise ıslak imzanın daha dijitalleştirilmiş hali olarak karşımıza çıkmaktadır.
Vergi memuru işlemlerinizi ve adresinizi onayladıktan sonra artık sanal bir şirketiniz bulunmaktadır ve bu şirket üzerinden girişimciliğinize devam edebilirsiniz. Vergi numaranız da bu memurlar tarafından size aktarılacaktır. Lakin sanal ofise ödeyeceğiniz parayı gider hesabından gösterebilirseniz devlet bu parayı verginizden düşecektir. Bu avantajları iyi takip etmek ve girişimci olarak her noktasından faydalanmak gerekmektedir. Artık dünyanın her yerinde olduğu gibi Türkiye’de de sanal ofis ortamından belirli işletmeler kurabilmek mümkündür. Özellikle bazı alanlarda, marketing gibi, bu ofisler oldukça yararlı ve iş görür haldedir.
Sanal Ofis ve Geleneksel Ofis Farkları
Sanal ofis açısından karşılaştırma yapacak olursak en güzel örneği İstanbul üzerinden verebiliriz. İstanbul içerisinde geleneksel bir ofis tutmak ve içerisini düzenlemek oldukça pahalı ve fiziksel olarak da yorucu bir iştir. Bu iş yerleri de zaten merkezi konumlarda arandığı için her ay ödenecek kira sanal ofis fiyatlarının yanından bile geçmemektedir. Elbette elektrik, su ve doğalgaz açısından da bakıldığında ve stopaj vergisi ele alındığında aslında kazancının çok büyük bir bölümü devlete gitmektedir. Sanal ofisin mantığında ise elektrik, su ve doğalgaz faturası olmadan da bir işletmenin var olabildiğini göstermektedir.
Aynı zamanda sanal ofiste stopaj vergisi de alınmamaktadır. Bu verginin alınmaması ise kazancın tamamen cepte kalabildiğini vurgulamaktadır. Sadece kendinize ait ofis ortamı gelenekselde olan ofis gibi değildir, geriye kalan tüm olanaklar sanal ofiste çok daha girişimciyi destekler niteliktedir. Sanal ofis Kadıköy civarında en çok kullanılan ofis seçeneklerindendir. Bu ofisleri evden de insanlar yürütebildiği için kesinlikle pandemi döneminde para kaybetmemeyi elinde tutar. Aynı zamanda sanal ofis ortamında işleriniz gün geçtikçe büyüyebilmektedir. Bu büyüme ise size ekip arkadaşları ile çalışma şansını sağlayabilmektedir. Bu sayede yine sanal ofis üzerinden hazır çalışma ortamları kiralayarak ekip arkadaşlarınızla burada toplantılar gerçekleştirebilirsiniz. Bu aynı zamanda yine geleneksel yapıdaki ofis sisteminden daha çok tercih edilmektedir. Bu arada emlak komisyonu ve depozito masrafları da geleneksel bir ofis tutma işleminden çok daha ucuza denk gelmektedir.